APLIKACIA MATEMATIKY PRI RIESENI ULOH V TECHNICKYCH PREDMETOCH - LABASOVA, Eva; TRUBENOVA, Jaroslava; LABAS, Vladimir (Trends in education, 2010)
Prispevok poukazuje na vztah medzi matematickym aparatom a riesenim vybranych uloh z fyziky a mechaniky tuhych a poddajnych telies. Cielom je ukazat medzipredmetovu prepojenost, na ktoru sa pri parcialnej vyucbe predmetov ciastocne zabuda. Uvadzane priklady su typovymi ulohami pre aplikovanie casti poznatkov z vysokoskolskej matematiky (derivacia funkcie jednej realnej premennej) v odbornych technickych predmetoch.
Keywords: derivacia funkcie; kinematika bodu; ohybovy moment; priecna sila.