TEPELNA UCINNOST A CHLADICI FAKTOR TEPELNYCH OBEHU V TERMODYNAMICE - FILIPEK, Josef; CERNY, Michal (Trends in education, 2010)
V prispevku je pomoci animaci simulovana funkce tepelnych stroju (zvedaci plosina, Carnotuv primy a neprimy cyklus). Cinnost techto stroju je plynule zakreslovana v diagramech p-V, T-V, T-S a doplnena nezbytnym matematickym aparatem. Animovany model nazorne zobrazuje souvislosti mezi privedenym teplem a objemovou praci plynu v pripade izochorickych, izobarickych, izotermickych a adiabatickych stavovych zmen. Instruktazni prezentace byla vytvorena jako studijni opora do fyziky.
Keywords: Carnotuv cyklus; tepelne stroje; tepelna ucinnost; animovane modely.