GLOWNE KIERUNKI ZMIAN W KSZTALCENIU NAUCZYCIELI - BUDZEN, Henryk (Trends in education, 2010)
System ksztalcenia, doksztalcania i doskonalenia powinien zapewniac odpowiednie przygotowanie nauczycieli do realizacji funkcji zawodowych oraz uwzgledniac nowe podstawy edukacji czlowieka. Potrzeby zmian w systemie ksztalcenia, doksztalcania i doskonalenia nauczycieli sa uzasadnione rowniez niedostatkami przygotowania zawodowego, ktore podkreslaja czynni zawodowo nauczyciele. W zwiazku z powyzszym w artykule podjeto probe przedstawienia uzasadnienia potrzeb wprowadzania zmian w ksztalceniu nauczyciel oraz ogolne propozycje tych zmian.
Keywords: ksztalcenie; doksztalcanie; doskonalenie; nauczyciele; kierunki zmian.