MERANIE RÝCHLOSTI A SMERU VETROV POMOCOU SODARU - BRODNIANSKÁ, Zuzana (Trends in education, 2010)
V príspevku je popísaný spôsob merania rýchlosti a smeru vetrov pomocou Sodaru, doplnený meraním teplotnej štruktúry v atmosfére. Pohyb znečisťujúcich látok v atmosfére je ovplyvnený pohybom vzduchu a preto majú Sodary veľký význam pri meraní rýchlosti vzduchu a jeho smeru. Príspevok poskytne študentom stručný a jasný popis princípu činnosti uvedeného zariadenia, ktorý môžu využiť napr. pri štúdiu predmetu Technické prostriedky merania a monitorovania.
Keywords: Sodar; znečisťujúce látky; atmosféra; rýchlosť a smer vetra.