TECHNOLOGIA INFORMACYJNA, JAKO ŚRODEK WSPOMAGAJĄCY PROCES NAUCZANIA PRZEDMIOTÓW PROŚRODOWISKOWYCH - PYTEL, Krzysztof (Trends in education, 2010)
Przestawiono możliwości zastosowania technologii informacyjnej wspomagającej procesy nauczania przedmiotów prośrodowiskowych. Przedstawiono komunikację ucznia z komputerem i wpływ technologii informacyjnej na efektywność działań edukacyjnych w zakresie wprowadzania treści prośrodowiskowych. Przedstawiono zastosowania technologii informacyjnej w edukacji i zwrócono uwagę na rolę, jaką odgrywa technologia informacyjna w nauczaniu treści ekologicznych. Pokazano komputer, jako narzędzie usprawniające naukę ucznia w domu i szkole.
Keywords: IT; technika; dydaktyka; ekologia.