WPROWADZANIE TECHNOLOGII INFORMACYJNEJ DO PRZEKAZU TREŚCI PROŚRODOWISKOWYCH - PYTEL, Krzysztof (Trends in education, 2010)
Jednym z najważniejszych problemów współczesnego świata jest ochrona naturalnego środowiska. Człowiek, żyjący początkowo w symbiozie z przyrodą, wraz z rozwojem nauki i techniki zaczął ją przekształcać. Zauważona postępująca degradacja przyrody spowodowała interakcje w postaci kompleksowych działań mających na celu ochronę środowiska, a tym samym do ochrony samego człowieka. Podstawą tej działalności jest wychowanie i edukowanie ogółu społeczeństwa. Elementem wspomagającym te procesy stała się technologia informacyjna. Komputer, jako nowoczesne medium dydaktyczne, przynosi pozytywne wyniki jakościowe uwzględniające indywidualne uwarunkowania związane z zakresem i tempem przekazywania wiedzy poszczególnym uczniom, związane z ich indywidualnymi predyspozycjami psychicznymi i intelektualnymi.
Keywords: IT; technika; dydaktyka; ekologia.