ROLA NOWOCZESNYCH TECHNOLOGII INFORMACYJNYCH W PRACY DORADCY ZAWODU - PIETRUK, Witold (Trends in education, 2010)
W artykule przedstawiono role wspolczesnych technologii informacyjnych i komunikacyjnych, stanowiacych podstawowy zakres wiedzy, jaka powinien ustawicznie aktualizowac doradca zawodu. Pokazuje, iz latwy dostep do informacji edukacyjnozawodowych jest podstawa wszystkich dzialan doradcy zawodu. Artykul podkresla waznosc Internetu jako zrodla informacji dzieki ktoremu moga byc podejmowane decyzje dotyczace wyboru szkoly, profilu ksztalcenia, zawodu. Zwraca uwage na glowny element zastosowania komputera w procesie ksztalcenia, jakim sa bazy danych, szczegolnie przydatne w orientacji i poradnictwie zawodowym. Omawia wykorzystanie szerokiej gamy programow komputerowych w orientacji i poradnictwie zawodowym, sluzacych pomoca w czterech aspektach procesu doradczego, tj. samoocenie, zdobywaniu informacji, dopasowaniu siebie i mozliwosci, podjeciu decyzji.
Keywords: Doradca zawodu; Nowoczesne technologie informacyjne; Decyzja zawodowa.