POUZITIE OPEN - SOURCE SOFTWARE VO VYUCOVANI MATEMATIKY - PAVLIKOVA, Sona (Trends in education, 2010)
V pedagogickej praxi pri vyucbe matematiky vyzadujeme interaktivne zobrazenie matematickych zakonitosti prostrednictvom vhodneho programoveho vybavenia. K dispozicii mame mnozstvo komercnych aplikacii ako aj aplikacie z oblasti freeware a open-source. Komercne aplikacie su casto limitovane obmedzenym rozsahom pouzitia, casom alebo licencnymi podmienkami. V prispevku ukazeme priklad pouzitia open - source aplikacie SciDAVis vo vyucovani numerickej matematiky. Tento multiplatformovy program je na rozdiel od inych obdobnych programov rozsireny o zobrazovanie funkcnych zavislosti, ich kombinaciu s experimentalnymi datami a moznost programovania vlastnych matematickych metod v Pythone.
Keywords: open - source software; matematika; funkcia