TECHNOLOGIA INFORMACYJNA W WARSZTACIE NAUCZYCIELA WYCHOWANIA PRZEDSZKOLNEGO - BULKA, Beata; FIEBICH, Lukasz (Trends in education, 2010)
Dynamicznie rozwijajace sie technologie informacyjne ulatwiaja nauczycielom prace, urozmaicaja proces dydaktyczny a takze sprawiaja, ze nauka staje sie przyjemna ``przygoda''. Aby jednak tak bylo, kazdy nauczyciel winien posiadac podstawowa wiedze z dziedziny technologia informacyjna; charakteryzowac sie kompetencjami w tym zakresie na poziomie umozliwiajacym wlasciwe wykorzystanie technologii.W niniejszym artykule przedstawiono wyniki badan ankietowych przeprowadzonych wsrod nauczycieli wychowania przedszkolnego pracujacych w przedszkolach publicznych i niepublicznych na terenie miasta Opola. Celem badan bylo okreslenie w jakim stopniu nauczyciele wychowania przedszkolnego wykorzystuja technologie informacyjna zarowno w pracy zawodowej jak i zyciu prywatnym.
Keywords: technologia informacyjna; przedszkole; nauczyciel.