SPECYFIKA KOMUNIKACJI NIEWERBALNEJ NAUCZYCIELA TECHNIKI - Henryk, NOGA (Trends in education, 2010)
Ukazano wyniki badan nauczycieli, ktorzy wskazuja na ile komunikacja niewerbalna odgrywa wazna role w procesie edukacyjnym dzieci. Okazuje sie, ze poprzez prawidlowe odczytanie komunikatow niewerbalnych, jakie sa wysylane przez nauczyciela uczen moze latwiej i szybciej zapamietac nowy material. Wiekszosc badanych stwierdzila, ze zwraca uwage na postawe ciala, gesty oraz wyraz twarzy podczas prowadzenia zajec, przez co stara sie ulatwiac uczniom przyjmowanie nowych informacji.
Keywords: nauczanie techniki; komunikacja interpersonalna