K FORMOVANIU PRIRODOVEDNEHO MYSLENIA V PRIPRAVE UCITELA - HORVATHOVA, Daniela; ZELENICKY, Lubomir (Trends in education, 2010)
V prispevku prezentujeme strukturu a ukazky prirodovednych laboratornych cviceni, v ktorych sa snazime integrovat vybrane poznatky z predmetu fyzika a biologia na gymnaziu. Pri ich navrhu vychadzame z tych oblasti uvedenych odborov, v ktorych mozno integraciu poznatkov vhodne vyuzit a kde sa dane metody merania vyuzivaju. Sustredujeme sa na integraciu poznatkov v oblasti zmyslovych organov cloveka (oko, ucho), vcely (oko) a ich modelovanie.Laboratorne cvicenia su navrhnute takym sposobom aby buducich ucitelov prirodovednych predmetov motivovali k samostatnej praci s odbornou literaturou z uvedenych prirodovednych odborov a internetom.
Keywords: prirodne vedy; laboratorne cvicenie; ucitel.