PRVNI ROK UCENI SE REMESLU: OD PREDSTAV K REALITE - FRIEDMANN, Zdenek (Trends in education, 2010)
Obsahem prispevku jsou vysledky dotaznikoveho setreni realizovaneho mezi studenty/ucni v prvnim rocniku na strednich odbornych ucilistich. Cilem setreni bylo zjistit hlavni motivy a okolnosti jejich volby studovaneho oboru (remesla), zjistit miru jejich spokojenosti s touto volbou a zaznamenat rozdily mezi ocekavanimi a skolni realitou z jejich pohledu. Zvlastni pozornost je pritom venovana take ucnum se specialnimi vzdelavacimi potrebami.
Keywords: Volba povolani; spokojenost s volbou; stredni odborna uciliste; ucni; remesla; zaci se specialnimi vzdelavacimi potrebami.