TEORIE UCZENIA SIE A ROZWOJ TECHNOLOGII INFORMACYJNYCH - WALAT, Wojciech (Trends in education, 2010)
Poszukiwania jednolitej teorii, bez uwzglednienia wielowymiarowosci psychiki czlowieka skazane sa na niepowodzenie. Wszystkie koncepcje czlowieka akcentuja jeden badz kilka wymiarow jego istoty. Dlatego dla dalszych analiz zwiazanych z poszukiwaniem optymalnych rozwiazan w zakresie modelowania i optymalizacji elektronicznych programow dydaktycznych nalezy przyjac ich komplementarnosc dydaktyczna i metodyczna polegajaca na wzajemnym uzupelnianiu sie poszczegolnych koncepcji oraz metod i form dzialan pedagogicznych.
Keywords: teorie uczenia sie; technologie informacyjne.