PRAXE V TECHNICKEM VZDELAVANI - ZUKERSTEIN, Jaroslav; NOVOTNY, Jan (Trends in education, 2009)
Prispevek se zabyva projektem Fondu rozvoje vysokych skol s nazvem ``Klinicka skola technicke zajmove a tvorive cinnosti''. Jedna se v podstate o specifickou praxi, ktera je urcena pro studenty ucitelstvi technicke vychovy a probihala v ramci krouzku technickych cinnosti realizovanych na Fakulte vyrobnich technologii a managementu pro zaky zakladnich a strednich skol pod nazvem ``Jarni skola techniky''. Studenti si mohli pod vedenim zkusenych pedagogu praktiku v praxi aplikovat sve pedagogicke kompetence v oblasti organizace a vedeni zajmove cinnosti, zaci zakladnich a strednich skol pak vyzkouset poutavou formou techniky a technologie, se kterymi se bezne pri vyuce nesetkaji. Projekt byl realizovan jako praxe studentu v podminkach, ktere nelze na zakladnich a strednich skolach zabezpecit jak z duvodu materialne technickeho, tak z duvodu odborne personalniho. V prispevku jsou uvedeny zakladni informace o projektu, jeho priprave a realizaci..
Keywords: praxe; technicke vzdelavani; projekt; skola techniky.