PROPOJENI ANIMACE A MATEMATIKY PRI STAVOVYCH ZMENACH IDEALNIHO PLYNU - FILIPEK, Josef; NAVRATIL, Miroslav (Trends in education, 2009)
V prispevku je znazornena plynula zmena stavovych velicin idealniho plynu pri izotermicke a adiabaticke kompresi i expanzi v zavislosti na velikosti vnejsi sily. Vzajemne souvislosti jsou zobrazeny pomoci animovanych modelu, prostorovych a plosnych diagramu vcetne matematickeho odvozeni objemove prace vykonane soustavou.
Keywords: stavove zmeny plynu; animovane modely; prace plynu.