DYNAMICKE ZNAZORNENI A VYPOCET NAPETI PRI NAMAHANI OHYBEM A KRUTEM - FILIPEK, Josef; NAVRATIL, Miroslav (Trends in education, 2009)
V prispevku je pomoci animaci znazornen prubeh normaloveho napeti ohybaneho nosniku a smykoveho napeti zkrucovane tyce. Pro odvozeni pevnostnich rovnic pomoci vyssi matematiky je treba uplatnit radu idealizovanych predpokladu. Snahou autoru je ukazat, ze i relativne slozitejsi technicke ulohy lze ve vyuce prezentovat nazorne a pro studenty srozumitelne.
Keywords: ohyb a krut; normalove a smykove napeti; modul prurezu; animovane prezentace.