DYNAMICKÉ ZNÁZORNĚNÍ A VÝPOČET NAPĚTÍ PŘI NAMÁHÁNÍ OHYBEM A KRUTEM - FILÍPEK, Josef; NAVRÁTIL, Miroslav (Trends in education, 2009)
V příspěvku je pomocí animací znázorněn průběh normálového napětí ohýbaného nosníku a smykového napětí zkrucované tyče. Pro odvození pevnostních rovnic pomocí vyšší matematiky je třeba uplatnit řadu idealizovaných předpokladů. Snahou autorů je ukázat, že i relativně složitější technické úlohy lze ve výuce prezentovat názorně a pro studenty srozumitelně.
Keywords: ohyb a krut; normálové a smykové napětí; modul průřezu; animované prezentace.