PRACA V CHEMICKOM LABORATORIU A JEJ BEZPECNOST - FESZTEROVA, Melania (Trends in education, 2009)
Problematika bezpecnosti a ochrany zdravia pri praci v chemickom laboratoriu je velmi uzko zviazana so ziskanymi teoretickymi vedomostami studentov na hodinach chemie a naslednymi zrucnostami na hodinach laboratornych cviceni. Vacsina chemickych latok (prvkov, zlucenin) s ktorymi studenti pracuju pri overovani chemickych experimentov vo vacsej ci mensej miere moze ohrozit zdravie. Kazda chemicka latka alebo chemicky pripravok moze predstavovat nebezpecenstvo pre cloveka a pre zivotne prostredie. Hodnotenie rizik existujucich chemickych latok pozostava zo zberu, z vymeny a dostupnosti udajov o existujucich chemickych latkach a z vyhodnotenia ich rizik pre zivot a zdravie ludi a pre zivotne prostredie. Preventivne opatrenia a zakladne znalosti o vlastnostiach chemickych latok, spravna manipulacia s nimi, ale ja spravne poskytnutie prvej pomoci moze castokrat zachranit zivot. Prezentovany prispevok je orientovany na bezpecnu pracu s chemickymi latkami (prvkami, zluceninami) s ohladom na dodrzanie ochrany a bezpecnosti pri praci v chemickom laboratoriu. Je nevyhnutne, aby si zasady bezpecnej prace a ochrany zdravia studenti stale pripominali a obnovovali s ohladom na prevadzane chemicke experimenty, ale aj s ohladom na ich buduce povolanie. Su teoretickym vstupom, pripravou pre pracu v laboratoriu.
Keywords: chemicke laboratorium; chemicka latka; chemicky pripravok; bezpecnost a ochrana zdravia.