UPLATNENIE INFORMACNYCH KOMPETENCII V PRAXI - KONUSIKOVA, Marianna; PAVUROVA, Edita (Trends in education, 2009)
Rozvoju informacnych kompetencii sa v sucasnosti venuje vzdelavanie uz na zakladnych skolach, nasledne sa tieto kompetencie rozvijaju na stredoskolskej a vysokoskolskej urovni. Rozvoj informacnych kompetencii specifikuje viacere schopnosti, ktore by mal absolvent skoly rozvijat a ovladat. Ich rozvojom vzdelavanie aktualne reaguje na najcastejsie pozadovane schopnosti absolventov skol. Prispevok sa zaobera vyuzivanim informacnych a komunikacnych technologii (IKT) vo vzdelavani a vyznamom rozvijania s nimi spojenych schopnosti a zrucnosti pre prax. Poukazuje na ich nevyhnutnost v dnesnom modernom ``pretechnizovanom'' svete. IKT a ich vyuzivanie su vyznamne pri uplatnovani absolventov v praxi. Zarucuju pruznost a plynulost vazieb medzi vzdelavanim a uplatnenim sa v zamestnani.
Keywords: internet; informacne a komunikacne technologie; klucove kompetencie; informacne kompetencie; uplatnenie v praxi.