STOCHASTICKÉ METÓDY V POISTENÍ - URBANÍKOVÁ, Marta (Trends in education, 2009)
Cieľom článku je ukázať možnosti využitia stochastických metód v poistení. Ide o modely založené na pravdepodobnostnom rozdelení náhodnej prememennej, ktorá predstavuje výšku škody pri nastatí poistnej udalosti. Využíva sa predovšetkým Logaritmicko-normálne rozdelenie, Gama rozdelenie, Beta rozdelenie, Paretovo rozdelenie and zložené Poissonovo rozdelenie. Tieto modely umožňujú efektívnu kalkuláciu rizikového poistného.
Keywords: poistenie; pravdepodobnostné rozdelenia; výška poistných plnení.