EDUKACJA PROŚRODOWISKOWA W RAMACH ZAJĘĆ TECHNICZNYCH NA II ETAPIE EDUKACJI SZKOLNEJ - PYTEL, Krzysztof (Trends in education, 2009)
Pogarszający się stan środowiska przyrodniczego przejawiający się kryzysem ekologicznym, stwarza poczucie zagrożenia. Bardzo ważna zatem staje się edukacja społeczeństwa, przede wszystkim edukacja dzieci i młodzieży. Proces kształtowania oraz wychowania wartości w człowieku może się odbywać w szkole lub poza nią. Świadomość ekologiczna jest pojęciem złożonym. Celem analiz jest określenie roli edukacji prośrodowiskowej realizowanej w zintegrowanej edukacji wczesnoszkolnej oraz w ramach edukacji szkolnej na grupie przedmiotów technicznych i informatycznych oraz określenie sposobów wpływania świadomości ekologicznej na postępowanie społeczeństwa.
Keywords: technika; dydaktyka; ekologia.