EDUKACJA PROŚRODOWISKOWA W RAMACH ZAJĘĆ TECHNICZNYCH NA ETAPIE KSZTAŁCENIA WCZESNOSZKOLNEGO - PYTEL, Krzysztof (Trends in education, 2009)
W publikacji przeprowadzono analizę edukacji formalnej na etapie wychowania do okresu wczesnoszkolnego w ramach edukacji technicznej. Przedstawiono również edukację nieformalną realizowaną na etapie wychowania wczesnoszkolnego. Ukazano, że w rozwoju edukacji środowiskowej dąży się do tego, aby system nauczania nie opierał się na przekazywaniu wiedzy encyklopedycznej. Celem artykułu jest przedstawienie uwag na temat prowadzenia procesu nauczania prośrodowiskowego.
Keywords: IT; technika; dydaktyka; ekologia.