JAKOSC PRACY SZKOLY A DOKUMENTACJA PROCESU KSZTALCENIA - MASTALERZ, Elzbieta (Trends in education, 2009)
Wzrost jakosci jest jednym z fenomenow naszych czasow. To najwazniejszy cel, do ktorego szkolnictwo powinno nieustannie dazyc. Jedna ze zmian, jakie wprowadza strategia jakosci w edukacji jest ewaluacja, jest to proces wartosciowania i oceniania zjawisk, dokonywany w sposob celowy oraz zamierzony, w oparciu o ustalone standardy. To systematyczny, podporzadkowany regulom metodologicznym - proces gromadzenia informacji o realizowanych przedsiewzieciach. Dla edukacji jakosc to zgodnosc z przyjetymi standardami. Standardy jakosci pracy szkoly sa okreslane na plaszczyznie: wymagan, poziomow osiagniec, zachowania, wynikow nauczania, wskaznikow dzialania i dowodow osiagniec. Jakosc pracy szkoly mierzy sie poprzez diagnozowanie wybranych obszarow i regularne badanie osiagniec uczniow oraz porownywanie osiagnietych efektow ksztalcenia z zalozonymi celami. Ma to sens wtedy, jezeli sa wyciagane wnioski, podejmowane dzialania naprawcze, ktore przyczyniaja sie do poprawy jakosci pracy.W artykule wskazano zestaw dokumentow zwiazanych z bezposrednim oraz systemowym podejsciem do procesu ksztalcenia, niezbednych do zapewnienia prawidlowego monitorowania jakosci pracy gimnazjum, przedstawiono opinie nauczycieli o prowadzeniu dokumentacji w szkolach gimnazjalnych.
Keywords: jakosc; dokumentacja; ewaluacja.