PRIPADOVA STUDIE JAKO NASTROJ KREATIVITY - Petr, MACH (Trends in education, 2009)
Jednim ze zpusobu, jak zlepsit didaktickou pripravu studentu ucitelstvi, je zarazeni metody pripadovych studii. Pripadova studie je v podstate komplexni a kreativni reseni zadane didakticke situace v simulovanem didaktickem prostredi. Didakticka situace je chapana jako kratkodoba interakce mezi ucitelem a je charakterizovana danym obsahem a zpusobem reseni. Tedy zvolenymi metodami, prostredky a formami. Jeji pouzivani prinasi velmi dobre vysledky pri vytvareni zakladnich ucitelskych dovednosti. Pomaha mimo jine odbouravat strach z neuspechu pri prvnich vystupech na pedagogicke praxi. Je to velmi intenzivne rozvijena oblast aplikovaneho pedagogickeho vyzkumu.
Keywords: pripadova studie; ucitelske kompetence; pedagogicka praxe; pedagogicky vyzkum.