ANALYZA RIESENIA MATEMATICKYCH MODELOV V DYNAMIKE - LABASOVA, Eva; TRUBENOVA, Jaroslava (Trends in education, 2009)
V mnohych technickych odvetviach sa pri rieseni problemov vyuzivaju vypoctove - matematicke modely, ktore opisuju a skumaju spravanie sa realneho objektu. Analyza matematickeho modelu predstavuje riesenie vytvorenej sustavy rovnic. Prispevok poukazuje na aplikaciu matematickych poznatkov pre studentov technickych univerzit. Konkretne poukazuje na vyuzitie poznatkov ziskanych v oblasti diferencialnych rovnic pri rieseni kmitaveho pohybu tuhych telies.
Keywords: vlastna kruhova frekvencia netlmenej a tlmenej sustavy; linearna diferencialna rovnica 2. radu; rezonancna frekvencia; amlitudovo-frekvencna charakteristika