USMERNENIA PRE VÝUČBU TELESNEJ VÝCHOVY NA ZÁKLADNOM STUPNI - DOBAY, Beáta; DIÓSI, Éva (Trends in education, 2009)
Výučbu telesnej výchovy na základnom stupni môžeme považovať zároveň pre deti za základnú fázu. Zatiaľ čo deti v predškolskom veku si osvojujú základné prirodzené pohyby, čo je potrebné ďalej rozvíjať , v ďalšej fáze života sa deti naučia pohyby, ktoré môžu zdokonaliť z úrovne schopností na úroveň zručností. Aj to je najväčším cieľom výučby telesnej výchovy v druhom detskom veku. Je dôležité, aby si deti obľúbili pohyb a mali pozitívne skúsenosti, na ktoré si potom radi spomínajú. Ich nezabudnuteľné zážitky budú mať vplyv v ďalších rokoch. Je veľmi dôležité, aby v rámci detí dievčatá boli vedené k pravidelnej telesnej aktivite, pretože neskoršie sa oni stanú matkami rodín. Výskum ukázal, že v rodinách, kde matky športovali, aj deti športujú.
Keywords: pohybový vývin; telesná výchova; motorické zručnosti; druhý detský vek.