RIESENIE PREVODOVYCH FUNKCII V KINEMATIKE - LABASOVA, Eva (Trends in education, 2008)
Riesenie problemov mechaniky a dynamiky strojov si vyzaduje riesenie rozsiahlejsich sustav rovnic, zlozitych integralov, derivacii a vytvorenie vzajomnych grafickych zavislosti velicin. Vzhladom na casovu narocnost ucelene analyticke alebo numericke riesenie uloh riesia studenti formou samostatnej prace mimo vyucovania. Uplatnenim vypoctovej techniky a matematickych programov mozno niektore ulohy ukoncit priamo vo vyucovacom procese. Prispevok sa zaobera aplikaciou programu Mathematica pri rieseni prevodovych funkcii v mechanizmoch v ramci predmetu Mechanika tuhych telies.
Keywords: zdvihova zavislost; prevodova funkcia; mechanizmus