RIEŠENIE PREVODOVÝCH FUNKCIÍ V KINEMATIKE - LABAŠOVÁ, Eva (Trends in education, 2008)
Riešenie problémov mechaniky a dynamiky strojov si vyžaduje riešenie rozsiahlejších sústav rovníc, zložitých integrálov, derivácií a vytvorenie vzájomných grafických závislostí veličín. Vzhľadom na časovú náročnosť ucelené analytické alebo numerické riešenie úloh riešia študenti formou samostatnej práce mimo vyučovania. Uplatnením výpočtovej techniky a matematických programov možno niektoré úlohy ukončiť priamo vo vyučovacom procese. Príspevok sa zaoberá aplikáciou programu Mathematica pri riešení prevodových funkcií v mechanizmoch v rámci predmetu Mechanika tuhých telies.
Keywords: zdvihová závislosť; prevodová funkcia; mechanizmus