ZDROJ ZNEČISTENIA ŽIVOTNÉHO PROSTREDIA - ODPAD - FESZTEROVÁ, Melánia (Trends in education, 2008)
Každá ľudská činnosť súvisí s tvorbou určitého množstva nepotrebného materiálu - odpadu. Odpad vzniká pri ťažbe surovín, pri ich následnom technologickom spracovaní, t. j. vo výrobnom procese aj pri spotrebe. Charakteristiky vzniku odpadov a ich zatriedenie do Katalógu odpadov na základe: kategórii odpadov, ekonomických činností, územného výskytu sú porovnateľné s Katalógom odpadov zavedeným legislatívou EÚ. Množstvo odpadov je závislé od stavu priemyslu, štruktúry ekonomických činností, poľnohospodárstva a dopravy v danom regióne. Trend ich znižovania súvisí s technologickou úrovňou, ale je závislý aj na realizovaných opatreniach na znižovanie ich množstva ako nástrojov environmentálnej politiky.V predloženom príspevku predkladáme námety na sledovanie množstva vzniknutých odpadov (tuhých, kvapalných plynných) v školských laboratóriách v rámci vyučovania chémie, ekológie a environmentálnej výchovy.
Keywords: odpad; Katalóg odpadov; monitorovanie; školské laboratórium.