ZAGROZENIA TERENOW PRZYRODNICZO CENNYCH NA PRZYKLADZIE ZAKOPANEGO (POLSKA) - BIEDRAWA, Agnieszka; SOBCZYK, Wiktoria (Trends in education, 2008)
Krajobraz jest synteza srodowiska przyrodniczego, kulturowego oraz wizualnego i kazda z tych cech wymaga odrebnego podejscia w ksztaltowaniu i ochronie. Zakopane jest miastem zlokalizowany u podnoza Tatr, na wysokosci 830 m n.p.m. Okolice miasta sa wymarzonym miejscem do podziwiania cennych walorow przyrodniczych, jaki uprawiania turystyki gorskiej. Temat tego artykulu jest krotka charakterystyka prawnych form ochraniania srodowiska i krajobrazu. Celem niniejszej publikacji jest wskazanie zagrozen, jakie niesie za soba uprawianie masowej turystyki i niewlasciwa gospodarka odpadami.
Keywords: tereny przyrodniczo cenne; zagrozenia srodowiska przyrodniczego