VYUČOVANIE MATEMATICKÝCH FUNKCIÍ POMOCOU MATLABU - SZABÓ, Tibor; MOLNÁR, Jozef; ŽITNÝ, Rastislav (Trends in education, 2008)
Vo výučbe matematiky sa môžu uplatniť vhodné typy aplikácií informačných a komunikačných technológií. Využitie takýchto technológií môže zdokonaliť proces učenia a učenia sa a prispieť k rozvoju myšlienkových a tvorivých aktivít študentov. Článok pojednáva o možnostiach použitia programového prostredia Matlab v matematike, konkrétne pri vyučovaní matematických funkcií dvoch premenných. Popisuje ho ako učebnú pomôcku, ktorá dokáže vykresľovať grafy funkcií dvoch premenných a ich dotykovú rovinu, pomocou ktorej znázorňujeme význam parciálnej derivácie.
Keywords: Matlab; funkcia dvoch premenných; graf funkcie dvoch premenných; vizualizácia; dotyková rovina