PROJEKTOVE VYUCOVANIE S PODPOROU INTEGROVANEHO E-LEARNINGU - UCIME FYZIKU ZAUJIMAVEJSIE - OZVOLDOVA, Miroslava; GERHATOVA, Zaneta (Trends in education, 2008)
Clanok prezentuje novu formu vyucby prirodovednych predmetov: projektove vyucovanie s vyuzitim Integrovaneho e-Learningu (INTe-L), metody, ktora sa pri vyucbe opiera o tri zakladne zlozky: a) realny experiment (klasicky alebo vzdialeny prostrednictvom Internetu), b) virtualny experiment (simulacia resp. applety), c) e-ucebnice a ine elektronicke studijne materialy. Cielom je ukazat priklad netradicnej vyucby tematickeho celku "Energia v prirode, technike a spolocnosti" vo vyucovani fyziky v 9. rocniku ZS v Ludaniciach a presvedcit dalsich ucitelov fyziky i ostatnych prirodovednych predmetov, ze s vyuzitim najnovsich informacno-komunikacnych technologii (IKT) vo vyucovani formou projektoveho vyucovania je mozne urobit vyucovanie fyziky zaujimavejsim, zrozumitelnejsim a atraktivnejsim pre ziakov, ako to potvrdili vysledky prieskumu. Projektove vyucovanie ziakov meni postoje ziakov, napomaha rozvijat samostatne a tvorive myslenie. V zavere uvadzame zdroje literarnych pramenov a webovskych adries fyzikalnych www stranok appletov, simulacii, realnych vzdialenych laboratorii pre danu problematiku, ako i nadobudnute skusenosti.
Keywords: energia; projekt; projektove vyucovanie; Integrovany e-Learning (INTe-L); Internet