PROJEKTOVÉ VYUČOVANIE S PODPOROU INTEGROVANÉHO E-LEARNINGU - UČÍME FYZIKU ZAUJÍMAVEJŠIE - OŽVOLDOVÁ, Miroslava; GERHÁTOVÁ, Žaneta (Trends in education, 2008)
Článok prezentuje novú formu výučby prírodovedných predmetov: projektové vyučovanie s využitím Integrovaného e-Learningu (INTe-L), metódy, ktorá sa pri výučbe opiera o tri základné zložky: a) reálny experiment (klasický alebo vzdialený prostredníctvom Internetu), b) virtuálny experiment (simulácia resp. applety), c) e-učebnice a iné elektronické študijné materiály. Cieľom je ukázať príklad netradičnej výučby tematického celku "Energia v prírode, technike a spoločnosti" vo vyučovaní fyziky v 9. ročníku ZŠ v Ludaniciach a presvedčiť ďalších učiteľov fyziky i ostatných prírodovedných predmetov, že s využitím najnovších informačno-komunikačných technológií (IKT) vo vyučovaní formou projektového vyučovania je možné urobiť vyučovanie fyziky zaujímavejším, zrozumiteľnejším a atraktívnejším pre žiakov, ako to potvrdili výsledky prieskumu. Projektové vyučovanie žiakov mení postoje žiakov, napomáha rozvíjať samostatné a tvorivé myslenie. V závere uvádzame zdroje literárnych prameňov a webovských adries fyzikálnych www stránok appletov, simulácií, reálnych vzdialených laboratórií pre danú problematiku, ako i nadobudnuté skúsenosti.
Keywords: energia; projekt; projektové vyučovanie; Integrovaný e-Learning (INTe-L); Internet