WYBRANE ASPEKTY KOMPUTEROWEGO WSPOMAGANIA ROZWIAZYWANIA ROWNAN ROZNICZKOWYCH ZWYCZAJNYCH - JEDYNAK, Radoslaw (Trends in education, 2008)
Artykul prezentuje mozliwosci wykorzystania komputerowych aplikacji do wspomagania obliczen matematycznych, na przykladzie rozwiazywania rownan rozniczkowych zwyczajnych. Rownania rozniczkowe pojawiaja sie bardzo czesto w roznych naukach nie tylko matematycznych, technicznych ale rowniez przyrodniczych i innych. Stad umiejetnosc ich sprawnego rozwiazywania jest bardzo istotna.
Keywords: komputerowe wspomaganie obliczen matematycznych; Mathematica; MS Excel