MĚŘENÍ NA MODULU TŘÍFÁZOVÉ SOUSTAVY VÝUKOVÉHO SYSTÉMU μLAB - Ladislav, RUDOLF; TVARŮŽKA, Václav (Trends in education, 2008)
Příspěvek se zabývá použitím modulu třífázové soustavy ve výuce odborných předmětů. Modul tvoří novou část systému mikrolaboratoře RC2000. Třífázová soustava představuje systém spojení třífázového zdroje elektrické energie a zátěže. Zdroj představuje procesorem řízený generátor tří fázově posunutých harmonických napětí. Zátěž neboli spotřebič je možné zapojit do hvězdy nebo do trojúhelníku. Tuto zátěž mohou studenti zapojit a měřit jako symetrickou nebo nesymetrickou. Měřené hodnoty je možné pomocí počítače graficky zobrazovat, následně ukládat do paměti počítače a v konečné fázi vyhodnocovat. Modul třífázové soustavy je malých rozměrů, dovoluje ve zmenšeném měřítku zjišťovat hodnoty proudů a napětí v třífázové soustavě. Výukový systém μLAB je ve spojení s modulem třífázové soustavy bezpečný a názorný, proto má velké uplatnění ve výuce odborných předmětů.
Keywords: Modul; třífázová soustava; počítač; zdroj elektrické energie; fázové a sdružené napětí; symetrická odporová zátěž; nesymetrická impedanční zátěž; fázový a sdružený proud.