KSZTAŁTOWANIE POSTAW PRZEDSIĘBIORCZYCH CELEM KSZTAŁCENIA OGÓLNOTECHNICZNEGO - MASTALERZ, Elżbieta (Trends in education, 2008)
Autorka charakteryzuje sylwetkę osoby przedsiębiorczej oraz działania nauczyciela niezbędne w formowaniu pożądanych cech przyszłego pracownika i konsumenta dóbr techniki. Umiejętności uzyskane przez uczniów w wyniku edukacji ogólnotechnicznej nakierowanej na kreatywność i operatywność mają charakter uniwersalny i stanowią podstawę przygotowania przed zawodowego.
Keywords: postawa; przedsiębiorczość; kształcenie; edukacja ogólnotechniczna.