SPORTOVY TURIZMUS NA SLOVENSKU A POROVNANIE JEHO ZVYKLOSTI - DOBAY, Beata; BANHIDI, Miklos (Trends in education, 2008)
Sportovy turizmus je najdynamickejsie sa vyvijajucim odvetvie turistiky. Jeho produkty sa objavuju v coraz sirsom okruhu cestovneho ruchu, ako sportovy turizmus. Tento jav uputal pozornost vedcov. Analyzovali vyznamnu ulohu sportovej sfery vo vytvarani novych prirodnych oblasti, v regionalnom rozvoji a riadeni turistickych atrakcii. V oblasti sportoveho turizmu doteraz vzniklo velmi malo vedeckych studii, napriek tomu, ze obsahuje vyznamne, podla nasej mienky nepostradatelne znalosti nielen pre trenerov a vyucujucich telesnej vychovy, ale aj pre organizatorov turistickych akcii a sportovych turistov.V nasej studii, sa pokusime o charakteristiku sportoveho turizmu a sucasnych rekreacnych navykov u dospelych.
Keywords: sport; turizmus; rekreacne navyky.